Rozhovor s Chili Ta  

Dub 22, 2025

Která vůně nebo ingredience je pro Vás v kuchyni nejdůležitější? 

Kvalitní sójová omáčka a ocet. 

Bavilo Vás vaření už od mala? Měla jste v rodině nějaký vzor? 

Ano, bavilo. Začala jsem, když mi bylo asi 13 let tím, že jsem se hodně koukala na pořady Jamieho Olivera. Pak se z toho stal obrovský koníček. Hodně jsem se inspirovala také u českých tetiček, které pracovaly u našich rodičů v obchodě. Ty se mnou sdílely svoje rodinné recepty, a tak jsem na začátku vařila převážně české tradiční recepty jako svíčkovou, guláš, rajskou apod.  

Je nějaká národní kuchyně, kterou vaříte ráda? Máte nějaká jídla, jejichž příprava Vás baví? 

Miluju spíše fusion kuchyni, míchání asijských metod a bylin s českými surovinami. Mám ráda, když člověk vaří převážně z lokálních a sezónních surovin. 90 % mé stravy se skládá z farmářských a bio potravin. Mám taky ráda italskou kuchyň, protože je minimalistická, ale o to větší důraz klade na kvalitu surovin a techniku přípravy. Strava je pro mě extrémně důležitá, protože ovlivňuje nejen moje zdraví, ale také efektivitu a kreativitu v práci.  

Jak vnímáte Vy, jako člověk s vietnamskými kořeny, česká jídla? 

Miluju je, ale takové ty opravdu typické nejsou ideální na každodenní stravování. V českých klasikách mi chybí zelenina, kvašená zelenina a určitá čerstvost. Obzvlášť pro moderního člověka, který většinu času tráví v sedavém zaměstnání a nevykonává těžkou manuální práci, je takové jídlo až příliš těžké. Pokud si dám k obědu svíčkovou s šesti a pak si jdu sednout za monitorem, tak to nemůže opravdu mému tělu ani mysli udělat dobře. České omáčky (koprovku, rajskou, svíčkovou) miluju, ale také jsou často hutné a těžké. Česká strava hodně postavená na mouce, a to pro trávení ani výživu těla není ideální. Co opravdu nemám ráda jsou omáčky zahuštěné moukou nebo jíškou.  

Je něco z české kuchyně, co by stálo za to zařadit i do ostatních kuchyní? 

Určitě! Myslím, že třeba tradice pečení. V Čechách je běžné, že peče snad opravdu každý. Každá domácnost má troubu a je normální, že přijdete na nějakou sešlost a vždy někdo přinese něco, co napekl doma. Další skvělá věc je zavařování. To je skvělý ekonomický způsob, jak suroviny zpracovat, když jsou zralé, a pak z toho těžit celý rok.  

Co vedlo Vaše rodič se přestěhovat do ČR? Vy jste se narodila již zde, nebo ve Vietnamu? 

Narodila jsem se ve Vietnamu. Do Čech jsem se přistěhovala, když mi byly 4 roky. Tatínek sem přijel v 80. letech pracovat v továrně v rámci spolupráci mezi Vietnamem a tehdejším komunistickým Československem. Pak se vrátil do Vietnamu, vzal si moji maminku, a protože jsme byli ve finanční tísni, odjel zpátky do Čech a v roce 1995 jsme za ním přijely i my s mamkou.  

Co Vás vedlo k přihlášení se na castingy televizních soutěží? 

Já jsem se sama přihlásila vlastně jen do Superstar, protože tam jsem si chtěla splnit svůj dětský sen. Jinak mě vždy přihlásil někdo jiný, nebo mě do soutěže pozvali. A já na to kývla, když mi to přišlo zajímavé a něco, co jsem chtěla zažít. Moje účast v soutěžích opravdu nemá žádné komplexnější strategické plánování na pozadí. Pro mě je důležité, že mohu na konci den svobodně tvořit.  

Jak dlouho a co všechno jste si připravovala před odjezdem do soutěže Survivor a jaké byly Vaše poslední pocity? Co Vás napadlo nejdříve po vyřazení ze soutěže? 

Připravovala jsem se krátce, protože jsem měsíc zápasila s covidem a další půl měsíc zase se zraněným kotníkem. Nakoukávala jsem si staré díly zahraničního Survivora. Moje poslední pocity byly hlavně nadšení, trochu nervozity, ale celkově jsem se na to těšila. Napadlo mě, že návrat do reality bude opravdu hodně bolestivý, ale těšila jsem se zpátky. Pobyt na ostrově vás donutí hodně bilancovat a dá vám prostor přemýšlet na důležitými otázkami, na které v každodenním životě plný urgentních záležitostí, nemáte čas. Myslím, že Survivor velmi zásadně ovlivnil můj život, moji tvorbu i moji odolnost. Ze všech soutěží mi jednoznačně dala nejvíc a jednoznačně byla i nejnáročnější.  

Která hra Vás bavila v Survivoru? 

Všechno, kde bylo házení, běhání, a hlavně žádné puzzle a skládačky. 😀 

Jaký jazyk ovládáte nejvíce? Je vám bližší Český nebo ten Vietnamský? 

Český jednoznačně. Pak ovládám velmi dobře angličtinu, ve které i přemýšlím. Na třetím místě je vietnamština.  

Jaké jídlo se vám nejvíce povedlo v Master Chefu? 

Myslím, že to byl můj pokrm 50 odstínů mrkve, který ale porotci neochutnali, protože to nebylo hezky naservírované. :))  

Nejčtenější články

Rozhovor s režisérem Adamem Kolomanem Rybanským

Jmenuji se Adam Koloman Rybanský a jsem filmový režisér a scenárista. Po základní škole v Třebechovicích jsem studoval na Gymnáziu J.K.Tyla a po maturitě jsem nastoupil...

Název článku 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nulla est. Nunc dapibus tortor vel mi dapibus sollicitudin. Nullam eget nisl. Duis aute irure dolor in...

Název článku 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nulla est. Nunc dapibus tortor vel mi dapibus sollicitudin. Nullam eget nisl. Duis aute irure dolor in...

Název článku

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nulla est. Nunc dapibus tortor vel mi dapibus sollicitudin. Nullam eget nisl. Duis aute irure dolor in...

Komentáře

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *